Alle vores produkter er udsolgt, og vi producerer ikke nye pålæg indtil videre.
Leder du efter en skøn vegansk opskrift på risalamande til jul? Så læs med her!
Risalamande kan naturligvis laves på mange forskellige måder. Og selvom den traditionelt set er lavet på komælk, er det ret nemt at lave den 100% plantebaseret!
Der er dog mange forskellige meninger om, hvilken plantemælk der skal bruges som erstatning for komælk. De fleste vil nok tale varmt for mandel- eller rismælk på grund af den smukke hvide farve, det giver til grøden. Andre satser på kokosmælk for dens cremede konsistens og fyldige smag. Vi kan egentlig lide dem alle, men sojamælkens høje proteinindhold og grundlæggende nærende kvaliteter gør den alligevel til vores foretrukne. Vi anbefaler til gengæld ikke havremælk, da den giver grøden en gullig farve, som ikke ser så appetitlig ud.
Er du typen, der kan finde på at spise dessert som hovedret og måske ikke bryder sig om al for meget flødeskum? Så er denne opskrift lige noget for dig:
Dette er opskriften, vi nyder allermest. Du kan se vores andre yndlingsopskrifter fra andre opskriftsskabere nedenfor.
250 g grødris
1000 + 500 ml sojamælk (usødet eller vanilje)
3-6 spsk vaniljesukker (efter smag)
1/2 tsk salt
Valgfrit: op til 250 ml soja-, ris- eller havrebaseret piskefløde
Kirsebærsauce som topping
Cherry sauce as a topping
*Start med at koge dine mandler i en gryde ved middelvarme i cirka 2 minutter . Dette vil gøre det nemmere at smutte skindet af. Du kan også lægge dem i blød i kogende vand i ca. 10 minutter, derefter dræne vandet og gøre det igen, indtil skindet føles blødt.
*Hæld 1000 ml plantemælk i en gryde og bring det i kog.
*Tilsæt salt og vaniljesukker til mælken, rør rundt og tilsæt derefter grødrisen. Kog det hele ved middel- til lav varme. Husk at røre af og til for at undgå, at grøden brænder på i bunden (tjek også instruktionerne på grødrisenes emballage. Jeg lader normalt grøden koge i ca. 30 minutter).
*Mens risene koger og suger mælken til sig, kan du begynde at fjerne skindet fra mandlerne og hakke dem i små stykker. Husk at gemme 1 hel mandel til mandelgaven.
*Kom de hakkede mandler ned i grøden og bland godt sammen (også den hele mandel).
*Tilføj den resterende plantemælk langsomt, mens du rører. Smag på retten og tilsæt eventuelt vaniljesukker for ekstra sødme.
*Hvis du foretrækker at lave desserten uden fløde, kan du servere den lun eller kold med kirsebærsauce. Du kan også vælge at tilføje flere hakkede mandler og chokolade.
*Hvis du vil bruge fløde, så pisk din plantebaserede fløde med citronsaft i mindst 10 minutter (ja, det tager lidt tid!), indtil det bliver til skum.
*Vend flødeskummet i den kolde risengrød og stil den i køleskabet, indtil det skal serveres med kirsebærsauce og eventuelt hakkede mandler eller hakket chokolade på toppen.
Er du vild med smagen af kokos? Så er følgende opskrift uden tvivl noget for dig:
200 g grødris (~2 dl, godt og vel)
2 dl vand
½ dåse (200 ml) kokosmælk
1 l vand
1 tsk. salt
Risalamande: … bland herefter den kolde grød med vaniljesukker, smuttede og hakkede mandler og en brik sojapiskefløde pisket til flødeskum.
Se hele opskriften på Marias blog.
Hvis du foretrækker den sædvanlige cremede og flødeagtige opskrift, er her en med et twist af nødder:
2 dl vand
180 g pudding rice (short-grained white rice)
5 dl mandelmælk
5 dl rismælk
2 stang vanilje
60 g rørsukker
2 knsp salt
4-5 dl vegansk piskefløde
4 tsk citronsaft
0,5 stk citronskal
Evt. 100 g mandler
Kirsebærsauce
Caramelized nuts for topping
Se hele opskriften på Albertes blog.
Vil du hellere forestille dig en risalamande uden mandler?
Tja, teknisk set kan vi da ikke længere kalde det for risalamande, men hvem gider at gå op i det? :) Du kan selvfølgelig udelade mandlerne fra enhver af vores opskrifter, hvis du ønsker det! :)
Er du ikke fan af plantemælk?
I teorien kan du koge dine ris i vand i stedet for mælk - men vi anbefaler det ikke. Hvis du alligevel vil gøre det, så husk at bruge kokos/flødeskum eller vaniljesukker, for ellers vil din risalamande ikke smage af noget og heller ikke være cremet.